Cal Flame Gourmet G2500 F to profesjonalny, sześciopalnikowy grilla, który oferuje szeroką gamę funkcji i możliwości. Zawiera wiele cech, które sprawiają, że jest to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą gotować smaczne i zdrowe potrawy na świeżym powietrzu. Grill ma stalowe palniki, które dostarczają mocne i równomierne ciepło, a także kontrolę temperatury, aby umożliwić precyzyjne gotowanie. Posiada również szybkie włączanie i wyłączanie, aby uzyskać szybki i łatwy dostęp do grilla. Jest wyposażony w szereg funkcji, w tym obszar roboczy i szafki boczne, aby móc przygotowywać posiłki i przechowywać zapasy.
Ostatnia aktualizacja: Cechy i aspekty Cal Flame Gourmet G2500 F
Komentarze praktyczne Opublikowano: ABC Status: Aktualny Artykuł w formie bardzo obszernego opracowania opisuje charakterystykę, aspekty, zastosowane rozwiązania i ich rezultaty w miejscu pracy biurowej. Podstawą merytoryczną tekstu są badania przeprowadzone wśród osób spędzających większość czasu za biurkiem, a zatem w gronie przedstawicieli najwyższej kadry menedżerskiej (właściciele firm, prezesi, dyrektorzy), specjalistów oraz pracowników biurowo-administracyjnych. Wyniki relacjonowanych badań zostały ogłoszone w okresie od jesieni 2007 r. do lipca 2008 r. Źródłem danych są też zebrane przez autorkę opinie, komentarze i doniesienia badaczy i obserwatorów HR na temat miękkich aspektów pracy biurowej, wpływających na relacje międzyludzkie i ich ocenę. Artykuł można polecić specjalistom HRM, menedżerom, jak też wszystkim tym, którzy poszukują argumentów do zmian w swoim środowisku pracy. Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX Praca w biurze – od A do Z. Specyficzne cechy i aspekty, różne rozwiązania i zagrożenia dla pracodawców i pracowników na podstawie wyników polskich i zagranicznych badań
Jego wyjątkowe piękno widać dopiero po odpowiednim jego oszlifowaniu. Wówczas staje się ozdobą, dzięki której biżuteria, szczególnie ślubna, budzi tak wielki zachwyt.
Diament, czyli odmiana węgla...
Diament jest najczystszą, krystaliczną odmianą alotropwą węgla. Powstaje z alkalicznej magmy maficznej pod wpływem wysokiego ciśnienia i temperatury dochodzącej do 1300oC. Tak skomplikowany proces powstawania sprawia, że diament jest stosunkowo rzadkim kamieniem szlachetnym. Jego złoża znajdują się na dużych głębokościach, a obecnie największe jego ilości występują na terenie Afryki Środkowej, Rosji, Australii i już w nieco mniejszym stopniu Kanady. Dzięki wyjątkowym właściwościom diament jest materiałem cenionym w jubilerstwie, ale też w przemyśle. Twardość na poziomie 10 stopni w skali Mosha sprawia, że jest odporny na zarysowania oraz działanie czynników chemicznych.
Naturalnie występujący diament jest matowy, zupełnie pozbawiony połysku. Nie przypomina więc kamienia zdobiącego biżuterię. Krystaliczną budowę zyskuje dopiero po specjalnej obróbce, czyli szlifowaniu.
Cechy diamentu - 4xC
Wartość oszlifowanego diamentu ocenia się na podstawie jego cech, ujętych symbolem 4C, na który składają się cztery aspekty.
- Masa (carat)
Określana jest jednostką nazywaną karatem. W przypadku kamieni szlachetnych (inaczej stosuje się tą jednostkę przy metalach szlachetnych) 1 karat odpowiada 0, 2 g, a im większa masa diamentu, tym większa też jego wartość.
Określana jest według skali FL, IF, VVS, VS, SI, I (rozpoczynając od najczystszych), która odnosi się do zewnętrznych skaz i wewnętrznych inkluzji (tzw. wrostków mineralnych) powstałych w procesie formowania się diamentu. Im mniej znamion posiada kamień, tym wyższa jest jego wartość.
Określana jest literami alfabetu, począwszy od „D” dla najczystszych okazów, na „Z” skończywszy dla kamieni w odcieniu delikatnie żółtym. Diament jest tym cenniejszy, im bielszą barwę i bardziej krystaliczną budowę posiada. Skali oceny barwy nie stosuje się przy diamentach o naturalnym zabarwieniu. Zdarzają się bowiem okazy w kolorze szarym, żółtym, zielonym, niebieskim i czerwonym, jak również czarnym (tzw. karbonado), przy czym najpopularniejsze są jednak diamenty przezroczyste i bezbarwne.
O jego jakości decyduje poprawność kształtu, proporcje między poszczególnymi częściami, wykończenie powierzchni (jakość polerowania), zachowanie proporcji, symetryczność uzyskanej bryły. Stosowane są różne rodzaje szlifów, w wyniku których kamień uzyskuje formę okrągłą, owalną, kwadratową, trójkątną, ośmiokątną, markizy, gruszki, serca, gwiazdy. Spośród nich jednak najcenniejszy jest szlif brylantowy, który najpełniej wydobywa naturalne piękno diamentów (dla nich też jest zarezerwowany). Składa się on z 56 fasetek:
- 32 i tafli w koronie,
- 24 i koletu (szpic) w podstawie.
Obrobiony w ten sposób diament nazywany jest wówczas brylantem – choć nazwa ta coraz częściej synonimicznie jest używana w stosunku do wszystkich diamentów bez względu na ich szlif.
Ponieważ diamenty wykazują duży współczynnik załamania światła, po odpowiednim oszlifowaniu kamienia zachodzi tzw. zjawisko brylacji. W wyniku odbicia światła (wewnętrznego i zewnętrznego) następuje rozszczepienie promieni, w rezultacie czego oszlifowany diament zachwyca wspaniałym blaskiem i grą barw.
Potwierdzeniem jakości brylantów przy uwzględnieniu powyższych cech jest certyfikat gemmologiczny.
"Diamenty są najlepszym przyjacielem kobiety" - ten słowa wyśpiewane przez Marilyn Monroe są w pewnym stopniu prawdą...
Kobiety uwielbiają błyskotki - dlatego warto poznać, które z nich mają prawdziwą wartość. Z zasada 4C na pewno łatwiej przyjdzie Wam rozeznanie na co zwracać uwagę przy wyborze biżuterii z brylantami.
Rozdział - publikacja recenzowana
- Tytuł
- Identyfikacja ryzyka w zarządzaniu projektami
- Podtytuł
- praktycy a eksperci
- Odpowiedzialność
- Hanna Soroka-Potrzebna
- Twórcy
- Soroka-Potrzebna Hanna( Autor)5. 6
Afiliacja, Pracownik naukowy:Wydział Zarządzania i Ekonomiki Usług,Instytut Zarządzania
- Dane z Ustawy 2. 0 (punktacja zgodna z ewaluacją 2021). Więcej informacji
- Gł. język publikacji
- Polski
- Data publikacji
- 2020
- Objętość 19, 1 (arkuszy wydawniczych),10 (stron).
- Adres URL
- http://slz. 151868%3A66538
- Uwaga ogólna
- Publikacja dostępna również w wersji elektronicznej w open access.
- Cechy publikacji
Osoba | Dysc. | Pc | k | m | P | U | Pu | Opis |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
0000-0003-4772-2134 | 5. 6 | 20 | 1 | 20, 00 | 1, 0000 | 20, 0000 | aut. roz. |
Strony:161-170
Lista publikacji